Σχεδίαση και ανάπτυξη:
Ανάπτυξη και
επιμέλεια περιεχομένου:
Χρηματοδότηση:
Το έργο «Παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού φακέλου για την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη» υλοποιήθηκε με βάση Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, που χρηματοδότησε το έργο, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που ανέλαβαν την υλοποίησή του, εντός του έτους 2021. Η εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Αφορά στη σχεδίαση και παραγωγή ενός διαδικτυακού ψηφιακού χάρτη της Κρήτης που περιλαμβάνει όλα τα επαναστατικά γεγονότα στο νησί, από το 1821 έως το 1830.
Την έμπνευση και πρωτοβουλία για το έργο είχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης & Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη. Επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου ήταν ο Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Κωνσταντίνος Στεφανίδης.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε την επιμέλεια του περιεχομένου και το ΙΤΕ τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ψηφιακού φακέλου. Για το έργο εργάστηκαν ο Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, που ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ.
Θερμές ευχαριστίες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τη δωρεάν παραχώρηση, σε ψηφιακή μορφή, του έργου «Μάχες Κρήτης και Σάμου», του Π. ή Δ. Ζωγράφου (1836-1839), από τη Συλλογή Ζωγραφικών, που απεικονίζεται στην αρχική σελίδα του έργου και στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο και προέρχονται από την ψηφιακή βάση δεδομένων «Travelogues» του Ιδρύματος.
Τα ηχητικά ντοκουμέντα που συνοδεύουν το έργο είναι μέρος από την όπερα «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)», του Δημήτρη Μαραμή (βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό, έργο του Νίκου Καζαντζάκη) την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη
«Για την Περιφέρεια Κρήτης η διάχυση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και οι δεξιότητες στον ψηφιακό κόσμο, αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες.
Σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τους φορείς έρευνας και καινοτομίας δημιουργούμε γέφυρες μετάβασης στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και ουσιαστικής επαφής με το ιστορικό μας παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο, η σχεδίαση και παραγωγή ενός διαδικτυακού ψηφιακού χάρτη της Κρήτης που περιλαμβάνει όλα τα επαναστατικά γεγονότα κατά τόπους από το 1821 έως το 1830, αποτελεί ένα καινοτόμο έργο μάθησης για τη νέα γενιά.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε όλη την ομάδα του έργο για το άρτιο αποτέλεσμα.»
Ηράκλειο, Νοέμβριος 2021